מהי קונדילומה?
קונדילומות (יבלות מין), הן מעין בליטות בלתי סדירות באברי המין של נשים וגברים הנגרמות על ידי נגיף הפפילומה האנושי - (HUMAN PAPILOMA VIRUS (HPV.
נגיפי הפפילומה
נגיפי הפפילומה הם קבוצת נגיפים הכוללת יותר מ-100 זנים, כ-40 מהם מועברים במגע מיני ועלולים להדביק את אברי המין ואזור פי הטבעת של נשים וגברים.
זנים אחדים (בעיקר זן 6 וזן 11) נקראים "בעלי סיכון נמוך" ועלולים לגרום להופעת קונדילומות (יבלות).
מקצת מזני הנגיפים נקראים "בעלי סיכון גבוה" (בעיקר זן 16 וזן 18) ועלולים לגרום להתהוות של שינויים טרום סרטניים או סרטניים בצוואר הרחם ובפות.
מה שכיחות ההידבקות בנגיף הפפילומה?
ההידבקות בנגיף הפפילומה שכיחה מאד ומיליוני אנשים בעולם נדבקים מידי שנה בנגיף. מעריכים שכ- 80% מהאנשים עד גיל 50 נדבקים במהלך חייהם בנגיף הפפילומה.
איך נדבקים?
צורת ההידבקות בנגיף הפפילומה היא במהלך מגע מיני בכל צורה (עם או בלי חדירה), כלומר על ידי מגע צמוד של עור בעור. לרוב אין להידבקות סימפטומים ועל כן הרוב המכריע של האנשים הנושאים את הנגיף לא מודעים להידבקות, ועלולים להעביר את הנגיף לבני או בנות הזוג. יבלות המין (הקונדילומות) עלולות להופיע כעבור שבועות או חודשים או בכלל לא. אצל רוב האנשים (90%) המערכת החיסונית מתגברת על הנגיף תוך כשנתיים וההידבקות חולפת מעצמה.
מה הם הסימפטומים של ההידבקות בנגיף הפפילומה?
אצל חלק מהאנשים שנדבקו בזנים בעלי הסיכון הנמוך, ההידבקות מתבטאת על ידי הופעת קונדילומות (יבלות). לקונדילומות מראה אופייני ביותר ועל כן אין שום צורך בביופסיה לשם אבחנה. רופא מיומן יכול לאבחן אותן על ידי הסתכלות בלבד. הן נראות כבליטות רכות, לחות, בצבע וורוד או אדמדם ולעיתים הן דמויי כרובית. היבלות יכולות להיות מורמות או שטוחות, בודדות או מרובות, בעלות גדלים שונים החל מפחות ממילימטר ועד לסנטימטרים אחדים. בדיקה לזיהוי זן הנגיף (HPV TYPING) נחוצה רק לעיתים רחוקות ובמצבים מיוחדים.
הקונדילומות יכולות להופיע במקומות שונים באיזור אברי המין. אצל נשים הן יכולות להימצא על הפות, מסביבו, בתוך הנרתיק ו/או באיזור פי הטבעת. הקונדילומות עצמן הן לרוב בלי סימפטומים. לפעמים ישנה הרגשת עקצוץ, צריבה או רגישות מקומית, על כן הימצאות הקונדילומות היא בעיקר בעיה אסטטית
איך נמנעים מהידבקות או מקטינים את הסיכון להידבקות בנגיף הפפילומה?
חיסון נגד נגיף הפפילומה (HPV)
הנגיף מוקף על ידי קופסית (CAPSID) של חלבונים. אחד החלבונים של הקופסית הינו בעל יכולת לעורר תגובה חיסונית חזקה מאד. באמצעות הנדסה גנטית מבודדים את הגן האחראי ליצירת חלבון זה, משכפלים אותו וגורמים ליצירת חלקיקים דמויי קליפת הנגיף. לחלקיקים אלה אין את התכונות המזיקות של הנגיף כי הם ריקים מתוכן גנטי, ומאידך הם מעוררים תגובה חיסונית חזקה מאד. חלקיקים אלה נקראים חלקיקים דמויי נגיף – VLP ומשמשים לצורך חיסון.
את החיסון מומלץ לתת למתבגרים/ות שטרם החלו לקיים יחסי מין זאת אומרת בטרם נחשפו לאפשרות של הדבקה בנגיף ה-HPV, אך אפשר לתת אותו גם לאחר תחילת יחסי מין.
כיום החיסון ניתן הן לבנות והן לבנים בכיתה ח' ב - 2 זריקות בהפרש של שישה חודשים.
למבוגרים (עד גיל 26 לגברים ועד גיל 45 לנשים) החיסון ניתן בשלוש זריקות לתוך שריר הזרוע.
החיסון מגן בצורה יעילה בפני הזנים נגדם הוא ניתן. החיסון מגן בפני 70%-90% מכלל הזנים הגורמים לסרטן צוואר הרחם, שהעיקריים הם זנים 16ו- 18, וגם בפני 90% מהזנים הגורמים לקונדילומות שנגרמות בעיקר מזנים 6 ו-11.
התנהגות מינית
הדרך הטובה ביותר להקטנת סיכון ההידבקות היא קשר ממושך או קבוע עם בן או בת זוג בלתי נגועים:
יש לשאוף ולהקטין את מספר בני הזוג ולקיים יחסי מין עם אנשים אצלם הסבירות שנידבקו בנגיף נמוכה זאת אומרת כאלה שלא היו להם בני זוג קודמים או כאלה עם מספר קטן של בני זוג קודמים.
שימוש בקונדום מקנה הגנה טובה אך היא חלקית בלבד כי יש אזורים בעור הבאים במגע בעת יחסי מין שעשויים להיות נגועים בנגיף ואינם מכוסים על ידי הקונדום. אצל גברים שנימולו קיים סיכון מופחת להידבקות בנגיף.
טיפול ביבלות.
אין טיפול לנגיף הפפילומה הגורם ליבלות מין (קונדילומות) כלומר אין טיפול המרפא הידבקות בנגיף הפפילומה. אצל רוב האנשים (כ-90%) הנגיף נעלם מעצמו תוך כשנתיים שלוש כי המערכת החיסונית מתגברת עליו.
בקונדילומות אפשר לטפל במספר אופנים. אין טיפול אידיאלי בקונדילומות. הרופא/ה המטפל ימליץ על הטיפול הנראה לו/ה כמתאים ביותר.
הטיפול יכול להיות על ידי תרופות מקומיות (משחות ותמיסות), על ידי הקפאה עם חנקן נוזלי, על ידי צריבה עם מחט חשמלית או באמצעות לייזר.
יתרונו של הטיפול בלייזר הוא בכך שבאמצעותו מסירים את הקונדילומות מיידית. הטיפול מכוון לקונדילומות הנראות לעין, אך לא בווירוס הגורם להן. הווירוס יכול להמצא גם בעור הנראה תקין, על כן הקונדילומות עלולות לעיתים להופיע שוב במקום הטיפול או במקום אחר לאחר כל סוג טיפול. מאחר ואין טיפול לנגיף עצמו, קיימת אפשרות להדביק גם לאחר הטיפול בקונדילומות.
לקביעת תור לטיפול ביבלות בעזרת לייזר חייגי: 03-5028490