טיפול כרוני בסטרואידים, תופעות לוואי
טיפול כרוני בסטרואידים, תופעות לוואי
נפרולוגיה ילדים, בי"ח וולפסון
הורמון הסטרואיד מופרש בגוף על ידי בלוטת יותרת הכליה באופן מבוקר ומאוזן כל חיינו.
הטיפול בסטרואידים שימושי וקריטי במחלות דלקתיות רבות, ביניהן מחלות כליה מרובות ותפקידם לדכא את הפעילות של המערכת החיסונית ולמתן את הדלקת.
לצד היעילות הטיפולית הרבה של הסטרואידים, בטיפול ממושך הם עלולים לגרום לתופעות לוואי מרובות. בעת מתן טיפול תרופתי במינוני סטרואידים גבוהים, ההפרשה העצמית ע"י הגוף מדוכאת. לכן חשוב לדעת שלמטופלים המטופלים באופן ממושך בסטרואידים אסור בשום פנים ואופן להפסיק את הטיפול באופן פתאומי!!!
בעת מחלה חריפה / חום – חובה על המטופל לגשת מידית לרופא הילדים או לחדר המיון לצורך התאמת מינון הסטרואידים במצב דחק ולשקול טיפול אנטיביוטי.
תופעות הלוואי הינן:
1. נטייה לזיהומים – דיכוי של מערכת החיסון. בעת מחלה חריפה / חום – חובה על המטופל לגשת מידית לרופא הילדים או לחדר המיון. חשוב לוודא כי הילד מחוסן לפנאומוקוק ולאבעבועות רוח, ובכל חשיפה לחולה עם אבעבועות רוח יש ליידע את הרופא המטפל.
2. יתר לחץ דם – שימוש ממושך בסטרואידים עלול להעלות את לחץ הדם, וניתן לטפל זמנית בטיפול תרופתי. מומלץ בתקופת הטיפול להקפיד על דיאטה דלת מלח ככל האפשר.
3. השמנה ותאבון מוגבר – הטיפול בסטרואידים גורם לתאבון מוגבר ולהשמנה בטנית בעיקרה, מומלץ להקפיד על דיאטה מאוזנת בתקופת הטיפול.
4. עליה בערכי הסוכר בדם – בזמן הטיפול בסטרואידים עולים ערכי הסוכר בדם.
5. שינויים קוסמטיים – שיעור וסימני מתיחה על העור(*) יכולים להופיע במהלך הטיפול בסטרואידים.
6. אוסטאופורוזיס – הטיפול בסטרואידים גורם ל"בריחת" סידן מהעצמות, ועל כן מומלצת כלכלה עשירה בסידן ו/או תוספת סידן וויטמין D במהלך הטיפול.
7. כאבי בטן – הטיפול בסטרואידים עלול לגרום לדלקת בקיבה וכאבים ברום הבטן. לכן מוסיפים לעיתים טיפול בלוסק או זנטאק. חשוב להקפיד לקחת את הסטרואידים אחרי ארוחה ואת הטיפול נוגד החומצה לפני הארוחה.
8. כאבי שרירים.
9. עליה בלחץ תוך עיני עד כדי גלאוקומה – לכן מתבצע מעקב רופא עיניים על פי הצורך.
10. בעיות שינה, עצבנות והיפראקטיביות.
11. הפרעה בגדילה – הטיפול בסטרואידים מעכב באופן זמני את הגדילה לגובה. המטופלים עושים catch up (השלמה ופיצוי) בגדילה לאחר הפסקת הטיפול.
תופעות הלוואי של הטיפול בסטרואידים הפיכות וחולפות לאחר הפסקת הטיפול!!!
(*) תופעת הלוואי היחידה שאינה הפיכה הינה סימני המתיחה על העור.
במהלך הטיפול מתבצע מעקב גדילה, מדידות לחץ דם, מדידות ערכי סוכר ומעקב רופא עיניים על פי הצורך. חשוב לזכור כי חוסר שליטה במחלה הכלייתית בעייתית בעשרות מונים על תופעות הלוואי של הסטרואידים ויחד נמצא פתרונות תומכים להפחית את תופעות הלוואי ככל שניתן.