חיפושדלג על חיפוש

מניעת מחלות לב

מאת ד"ר דורון מנחמי
קרדיולוג בכיר

מחלת לב טרשתית היא כיום האויב הראשי וגורם התחלואה והתמותה העיקרי במדינות המערב , ובכללם ישראל,  בראשית המאה ה- 21 .

טרשת העורקים ,תהליך שקיעת שומנים בדפנות כלי הדם הגורם להיצרות וחסימתם,  הינה מחלה הגורמת להתקפי לב, אירועים מוחיים, חסימות כלי דם בגפיים ואי ספיקת כליות.זוהי הסיבה השכיחה ביותר לתחלואה ולתמותה בעולם המערבי.

כבר לפני 150 שנים גילה החוקר הגרמני ד"ר רודולף וירכוף את עקרונות התפתחות טרשת העורקים  , והבין כי מדובר בתהליך מתמשך .

מדע הרפואה למד כי תהליך זה של התפתחות הטרשת מתחיל כבר בילדות : בעורקיהם של חיילים אמריקאים צעירים שמתו במלחמה , נמצאה התפתחות כתמים טרשתיים בדרגות שונות.

הגורמים הקלאסיים להתפתחות טרשת העורקים  כוללים: עישון, ערכים מוגברים של שומני הדם, לחץ דם גבוה, סוכרת, השמנת יתר וחוסר פעילות גופנית.

בתחילת המאה ה-20 נעשו מחקרים בחיות שהראו כי תהליך התהוות טרשת העורקים תלוי בתזונה ואף הצליחו לבודד את הגורם לכך – חומר שומני שקרוי כולסטרול , ככל שרמתו בדם גבוהה יותר כך מואצת התהוות הטרשת , והחסימות בכלי הדם הופיעו מוקדם יותר .

עקרונות נוספים במנגנוני התהוות הטרשת הובנו במקביל להבנת התהליכים הביולוגים שמתרחשים בדפנות כלי הדם במהלך חיינו. בעבר חשבנו כי כלי הדם הם מערכת הובלה בלבד של הדם אל רקמות הגוף , אך כיום אנו יודעים כי כלי הדם הן רקמות חיות , פעילות ודינמיות המשפיעות על תהליכי הובלת הדם , ומושפעות ממגוון תהליכים ומצבים שיתוארו בהמשך.

כיום יש בידינו אמצעי דימות והמחשה יעילים לאיתור ולהתמודד עם התופעה –

א.  בדיקות חדשניות פולשניות מאפשרות לראות את מידת צבירת רבדים של טרשת ומידת החסימה בעזרת אולטרא-סאונד של תוך כלי הדם בלב במהלך צנתור.

ב.   ניתן למדוד את מידת גמישות כלי הדם והעורקים ( כביטוי לתפקודם ) .

ג.   בדיקות זמינות וקלות לדעת את רמת השומנים והכולסטרול בדם . בדיקת הדם למדידת פרופיל השומנים בדם היא בדיקה פשוטה זמינה ומאפשרת מעקב לאורך זמן והשגחה וחיונית להשגת מטרות הטיפול. בדיקות אלה נועדו למי שכבר פיתח סיבוכים של היצרויות בעורקים, ואנו רוצים לא להגיע למצבים אלה.

כיצד אם כן ניתן למנוע תהליך זה המתחיל מן הילדות? נראה הדבר מפחיד כי תהליך זה הוא בלתי נמנע – לא כך הוא ... בידיכם למנוע ולהאיט התהליך !!! .

אתמקד במדדי הבריאות העיקריים :  תזונה נבונה  , הימנעות מעישון , פעילות גופנית ואיזון לחץ הדם .

תזונה בריאה ונבונה
זהו תהליך לימודי שדורש חינוך כבר מגיל צעיר .  אף כי קשה הדבר , יש ללמד ילדינו להמעיט באכילת ממתקים ושוקולדים – מוצרים עתירי שומן אלה נוטים להצטבר ברקמות השומן ובדפנות כלי הדם ולהאיץ התפתחות טרשת עורקים. גם עודף פחמימות מומר בגופנו לשומן , שבעודף ישקע בדופן כלי הדם .

יש להרבות באכילת ירקות ופירות , להקפיד על צריכה מבוקרת של מוצרי חלב , שאת מרביתם ניתן להשיג כדלי שומן , והם אפילו טעימים ...

יש להמעיט בצריכת שומנים רוויים מן החי , לכן יש להעדיף אכילת דגים ועופות על פני בשר בקר וכבש העתירים בשומן .

גם לבוגרים שבינינו , אשר בדם נמצאו ערכים מוגברים של כולסטרול, יש בשורה חשובה – כיום יש בידי הרפואה אמצעים תרופתיים יעילים להפחתת ערכי השומנים בדם. תרופות אלה בטוחות היום יותר מבעבר וכמעט ללא תופעות לוואי , ועם זאת , תועלתם רבה לאין ערוך בהאטת התפתחות והצטברות רבדים של טרשת בכלי הדם. על כן, חשוב לעקוב ולטפל.

עישון ונזקיו
עשן הסיגריות וחומרים מזיקים אחרים בסיגריה גורמים לשיפעול ( הפעלת) מנגנונים ביולוגים שמאיצים את התהליך הטרשתי ושקיעת שומנים בדופן כלי הדם . כמו כן ישנם חומרים הגורמים לכווץ כלי דם ולפיכך מפחיתים את זרימות הדם לאיברים חיוניים .

אף כי העישון מעלה מאד את הסיכון להתקף, יש בשורה למעשנים – הפסקת העישון בכל שלב חיונית . תוך מספר שנים מגמילה מעישון, "מתנקים" כלי הדם , והסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם פוחת ונעשה כמעט דומה למי שלא עישן מעולם –לכן יפה שעה אחת קודם .

פעילות גופנית
אמר קונפוציוס : " נפש בריאה בגוף בריא "  - פעילות גופנית קבועה וסדירה , תורמת לשיפור פרופיל השומנים ( מעלה רמת "הכולסטרול הטוב- HDL" , מפחית רמת שומנים חופשיים- תלת גליצרידים , וכן מפחית רמת " הכולסטרול הרע- LDL" ) .

בנוסף פעילות זו מסייעת להפגת מתחים , נותנת תחושת רוממות , עלינו להטמיע יעילותה ולבצעה מגיל צעיר ולאמץ אורח חיים בריא לאורך כל שנות חיינו . התעמלות מכל סוג טובה בכל גיל , וכל אחד ראוי שיקיימה לפי גילו ויכולתו .

איזון לחץ הדם
בצעירותנו כלי הדם גמישים וללא רבדים של טרשת ולכן לחץ הדם מאוזן ונמוך . עם הגיל כלי הדם הופכים לנוקשים יותר , וערכי לחץ הדם גוברים . עליית הלחץ על דפנות כלי הדם מאיצה את התפתחות הטרשת ויכולה לגרום לקרעים בדפנות – כיום ידוע שזהו המנגנון האחראי להופעת התקף הלב או האירוע המוחי . ניתן למנוע התפתחות לחץ דם גבוה כבר מן הילדות – שילוב פעילות גופנית סדירה וקבועה עם תזונה דלת שומן תשמור על גמישות כלי הדם  לאורך שנים ותעכב את התפתחות לחץ הדם הגבוה .

על סמך מחקרים רבים בעשורים האחרונים ובאוכלוסיית נבדקים  גדולה ידוע כי ערכי לחץ דם תקינים ( פחות מ- 120/80 ) , הם ערובה לבריאות ואריכות ימים .

גם למי שנמצא אצלו לחץ דם גבוה יש בשורה חיובית – מישלב ומגוון טיפולים תרופתיים בעידן המודרני מאפשרים איזון יעיל של לחץ הדם  , ואיזונו כאמור מפחית התחלואה והסיבוכים . נמצא כי אפילו הורדת לחץ הדם בממ"כ בודדים מפחיתה באופן ניכר את סיבוכי המחלה .

המסר הוא כי  בידינו לשנות את עתידנו הבריאותי , ויש לעשות זאת כבר מהגיל הרך , בחינוך והטמעה לאורח חיים בריא . 

בר ימיןדלג על בר ימין
חדשותדלג על חדשות

חדשות

המשך עצור
עבור לתוכן העמוד