אגן ופרקי הירכיים
אגן ופרקי הירכיים
הפתולוגיות במפרק הירך המתפתח בילדים הינם רבות והגישה אליהן שונה מאוד ביניהם.
המחלות השכיחות אשר מערבות מפרק ירך בילדים ומתבגרים הינם:
DDH- Developmental Dysplasia of hip
פריקה או חוסר התפתחות מספק של מפרק הירך בתינוקות, זהו מצב בו המכתש (מרחשת) רדוד ואינו מכיל או מייצב את ראש הירך כנדרש. אם קיים מצב זה הטיפול המוקדם קל יותר ויעיל יותר בדרך כלל.
חולים הסובלים מהבעיה ואינם מטופלים בסבירות גבוהה יפתחו כאבים במפרק ירך בגיל מוקדם ועקב כך מטופלים אלו נזקקים להחלפות מפרק ירך מוקדם הרבה יותר מאשר האוכלוסייה הכללית עקב שחיקת סחוס מואצת או בניית מפרק דמה.
בארץ מתבצעת סקירה של כל הילודים שנולדו בבתי חולים ציבוריים על ידי בדיקה קלינית ובמידה ונמצא חשד בבדיקה הקלינית ההורים מונחים לבצע US מפרקי ירכיים בגיל 6-8 שבועות על ידי אורטופד ילדים.
הטיפול המקובל בעולם וגם אצלנו במידה ונמצאה אצל התינוק בעיה זו הוא על ידי רצועות פבליק – רצועות המורכבות על התינוק ומאפשרות תנועה של הרגליים בכיוון רצוי על מנת לגרום לגירוי חיובי להתפתחות המרחשת (אצטבולום).
במידה וטיפול זה נכשל או האבחנה בוצעה מאוחר יותר עוברים לשלב הבא הכולל מתיחה, מחוך וטיפולים ניתוחיים הכוללים שחזור סגור או פתוח של המפרק בהתאם לכל מקרה וקיבוע בגבס.
בתמונה: DDH - מפרק ירך שמאל עם פריקה מלאה, אצטבולום שטוח, מימין ניתן לראות מפרק תקין.

SCFE – Slipped Capital Femoral Epiphysis.
זוהי מחלה המופיעה בדרך כלל סביב גיל ההתבגרות, שכיחה יותר בילדים בעלי משקל גבוה יחסית ולעיתים הסובלים ממחלות הורמונליות שונות.
המחלה מתחילה עם צליעה עם או בלי כאב במפרק ירך.
מדובר בהחלקה של ראש הירך ממקומו שזהו מעין סוג של שבר דרך לוחית הצמיחה.
הטיפול הינו ניתוחי ובמהלכו מבוצע קיבוע של ראש הירך למקומו.
מחלה זו יכולה להופיע בצורות ודרגות שונות אשר בהתאם לחומרתן כך התחזית מבחינת תוצאות הטיפול והצפי לעתיד.
Legg-Calve-Perthes Disease
מחלה של מפרק הירך בילדים המופיעה בד"כ בגילאי 4-8, מדובר בפגיעה באספקת הדם לראש הירך מסיבה שאינה ידועה. ברוב המקרים הילד יופיע עם צליעה ללא גורם ידוע, לעיתים מלווה בכאבים.
צילום של מפרק הירך יהיה תקין בדרך כלל (תלוי בשלב בזמן האבחנה) ולכן לעיתים יהיה צורך במעקב ו/או הדמיה נוספת. המחלה עצמה אורכת כ 3 שנים במהלכה מתרחשים מספר שלבים:
1. Initial - השלב ההתחלתי שבו למטופל יש כאבים אך בד"כ צילומים תקינים.
2. Fragmentation - שלב שבו הראש מתחיל "להתפרק" .בשלב זה הממצאים ברנטגן בולטים מאוד. הפרוגנוזה והחלטות טיפוליות יתקבלו בשלב זה.
3. Reossificaton - יש בנייה מחודשת של אספקת הדם לראש הירך. מתחיל תהליך של בניית עצם מחדש. בצילום רואים את תהליכי בניית הראש מחדש.
4. Remodeling - השלב הסופי שבו הראש מקבל את צורתו הסופית (מתרחש עד סוף הצמיחה) .
דרכי הטיפול תלויות בגיל הילד ובדרגת החומרה. המעקב הקליני והרנטגני במקרים אלו הם בעלי חשיבות מכרעת.
בתמונה: מחלת פרטס - מצוייר המקום בו אמור להיות ראש הירך אשר לא
נראה בצילום עקב מחלת פרטס מתקדמת

דרכי טיפול אפשריות:
- מעקב ושמירת על טווחי התנועה על ידי הגבלת פעילויות מסוימות ובמקביל טיפולים פיזיותרפים והידרותרפים.
- ניתוח לשחרור גידים – לילדים שטווח התנועה מוגבל מאוד למרות הטיפול השמרני (פיזיותרפיה או הידרותרפיה )
- ניתוחים שבהם משנים את זווית ראש עצם הירך על מנת לשמור את הראש בתוך המפרק על מנת שבעת השלב האחרון של המחלה הראש יהיה מוכל בתוך האצטבולום ויקבל את הצורה הטובה ביותר.
- ניתוחי "הצלה" בהם יוצרים כיסוי לחלק מראש הירך אשר בולט מחוץ לאצטבולום וזקוק לכיסוי.
זיהומים במפרק ירך ( ראה ערך זיהומים בילדים ).
מפגש אונליין שאלות ותשובות עם מיטב המומחים מחדר הלידה
*מפגש נדחה, נעדכן במועד החדש יולדות יקרות, בשל המצב הביטחוני והדאגה שלכן, נקיים מפגש אונליין שאלות ותשובות עם מיטב המומחים מחדר הלידה. יום חמישי ה 12.10 בשעה 12:00 והכל מבלי לצאת מהממד.12/10/2023 12:00
מרפאת מומחים אגף נשים ויולדות עבור נשות הדרום והמפונות
אגף נשים ויולדות מלווה אתכן במלחמה רופאי ורופאות האגף יתנו מענה לנשים בהריון, בדיקת אולטרסאונד ורפואת נשים דחופה. נשים שלא תקבלנה התחייבות מהקופה, תתקבלנה ללא תשלום, ללא טופס 17 וללא בירוקרטיה. ההגעה למרפאה מותנית ברישום מראש בטלפון 050-4029971 יש לשלוח בהודעת וואטסאפ- שם, תז, סיבת הפנייה ושעה מועדפת ונחזור אלייך עם זימון מסודר16/10/2023 08:00