החלפת מפרק הברך
• החלפת מפרק הברך
• החלפה מלאה של הברך
• החלפה חלקית של הברך
↵ חזרה לשירות להחלפת מפרקים
החלפת מפרק הברך
מפרק הברך ושחיקת סחוסים:
מפרק הברך מאפשר תנועה חלקה וחופשית, תוך שהוא נושא את משקל הגוף כמעט במלואו לאורך שעות ארוכות ביום, ונדרש לעמוד בעומס כפול פי כמה וכמה בזמן ריצה ופעילות גופנית.
הברך היא מפרק המורכב משלוש עצמות:
• חלקה העליון של עצם השוק.
• חלקה התחתון של עצם הירך.
• פיקת הברך– ממוקמת בקדמת המפרק.
שלושה מרכיבים אלה מנהלים ביניהם אינטראקציה פיזית ומכאנית קבועה, ועל מנת לאפשר להם לעבוד בצורה חלקה וללא חיכוך, מצופה המפרק סחוסים המכסים את קצות העצמות, ומניסקוסים שהם גופים בצורת סהר ותפקידם לפזר עומסים ולבלום זעזועים.
החלפת ברך הוא הליך כירורגי, הנדרש לטפל במפרק הברך במקרים בהם הסחוסים מתבלים ונשחקים.
עם הזמן, החיכוך בין העצמות גובר ומתחיל לשחוק גם את העצם עצמה. תהליך השחיקה מביא לכאבים בעיקר בזמן הליכה, תנועה ופעילות גופנית, אך לעיתים גם בזמן מנוחה ובשעות הלילה.
שחיקת המפרק עלולה להיגרם ללא סיבה נראית לעין, או כתוצאה מפציעה קודמת, דלקות ומחלות מטבוליות או עיוותים. הסטטיסטיקה מראה כי כ-80% מהאוכלוסייה יחוו מידה מסוימת של שחיקת סחוסים, אך רק 15% מהם יסבלו מכאבים והפרעות תפקודיות.
בשפה המקצועית שחיקת סחוסים נקראת אוסטאוארטריטיס ניוונית, והיא נפוצה כאחראית להפרעות תפקודיות בגיל המבוגר, ולעיתים גם בגיל צעיר יותר.
ניתוח החלפת מפרק ברך:
ניתוח החלפת ברך הוא הליך המיועד להעניק ריפוי מלא וסופי למצב של שחיקת סחוסים בברך, אך יישומו מבוצע אך ורק לאחר אבחון מקצועי ומיצוי הטיפולים השמרניים, הכוללים אלמנטים של פעילות גופנית, מנוחה, ירידה במשקל, התאמת אורח חיים, שימוש בעזרים אורתופדיים ותרופות, בעיקרן אנטי דלקתיות.
הניתוח עצמו הוא ניתוח בעל שיעור הצלחה גבוה, ונחשב לאחד הניתוחים המוצלחים ביותר בעולם הכירורגיה כולו.
בישראל מבוצעים כ-6,000 ניתוחי החלפת מפרק בכל שנה, מתוכם קרוב ל-70% החלפות מפרק ברך.
תהליך השיקום וסיבוכים אפשריים לאחר הניתוח:
על אף שמדובר באחד הניתוחים המוצלחים ביותר בענף הכירורגיה, ניתוח החלפת ברך יכול בהחלט להוביל לסיבוכים כדוגמת: זיהום (מתרחש בפחות מ-1% מהמקרים), כאבים, חוסר יציבות, הגבלה בטווח התנועה, פקקת וורידים ואף התרופפות ושחיקה בטווח הארוך. הסיבוכים אינם שכיחים וברי טיפול.
החזרה לשגרה נמשכת בממוצע כשניים עד שלושה חודשים, שלאחריהם יכול המטופל לחזור לשגרת עבודה וחיים.
לאורך תקופת השיקום על המטופל להתמיד בטיפול הפיזיותרפי. כמו כן, חשוב להתנהל בצורה זהירה ולהימנע מנפילות שיכולות לפגוע בתוצאות הניתוח.
לאורך תהליך השיקום, על המטופל לערוך ביקורי רופא על פי הוראת הרופא המטפל, ולאחר מכן להיות במעקב פעם בשנה עד שנתיים.
ניתוח החלפת מפרק הברך:
לעומת חבלות בברך כגון קרע במניסקוס או ברצועה אשר בהם ניתן לטפל בניתוח ארתרוסקופי אשר מאפשר הסרת חלקי מניסקוס קרועים או תפירתם ובמקרים אחרים שחזור רצועות, בעת שחיקת סחוס טיפול ארתרוסקופי או כל ניסיון אחר לתקן את הרקמות הפגועות אינם יעילים לאורך זמן.
כאשר הסחוס במפרק הברך נשחק, אנו משתמשים במשתל ברך מלאכותית אשר יתפקד במקומו של המפרק הפגוע.
תפקיד הברך המלאכותית להחזיר למטופל את התפקוד ולטפל בכאב.
מדובר בניתוח נפוץ ביותר שעזר למיליוני מטופלים ברחבי העולם לחזור לרמת התפקוד הקודמת שלהם.
במהלך השנים מקצוע החלפת המפרקים עבר שינויים רבים והתקדמות טכנולוגית אדירה עם שיפור בטכניקה הניתוחית, החומרים מהם עשויים המשתלים ועיצוב המשתלים.
מטרתו העיקרית של הניתוח היא טיפול בכאב. יתרונות נוספים שניתן לצפות להם כוללים שיפור בטווח התנועה וחיזוק של הגפה. במהלך הניתוח חשוב מאוד לתקן את ציר הברך – לישר עיוותים קיימים בציר הברך כגון עיוות ורוס (רגלי O) או עיוות ולגוס (רגלי X).
כיצד מבוצע הניתוח?:
לפני הניתוח אנו מבצעים תכנון ממוחשב של הניתוח בעזרת תוכנה מיוחדת המאפשרת לבחור את המשתל המתאים ביותר מבחינת העיצוב והגודל ולתכנן את זויות ההשתלה האופטימאליות.
ניתן לבצע את הניתוח תחת הרדמה אזורית (זריקה בגב) או הרדמה כללית.
לעיתים ניתן להוסיף זריקה מאלחשת בגפה עצמה. בחירת סוג ההרדמה נעשית בייעוץ משותף בין הרופא המרדים (רופא מומחה בהרדמה לניתוחים) למנתח ובשיח עם המנותח עצמו. יש לקחת בחשבון את מצבו הבריאותי של המנותח והתרופות אותן נוטל.
הרופא המרדים מעורב גם בטיפול למניעת כאב לאחר הניתוח.
לפני תחילת הניתוח חשוב מאוד הטיפול בשתי תרופות. התרופה הראשונה היא אנטיביוטיקה למניעת זיהומים הניתנת כחצי שעה לפני תחילת הניתוח. התרופה השניה היא תרופה בשם חומצה טראנאקסמית (הקסקפרון) המשמשת להפחתת דימום במהלך הניתוח.
בכל ניתוח ישנה חשיבות לשמירה על תנאים סטרילים למניעת זיהומים.
בניתוחי החלפת מפרקים הנושא חשוב במיוחד ואנו נוקטים בצעדים רבים על מנת להבטיח סביבה סטרילית לחלוטין.
לאחר ביצוע חתך קדמי מעל מפרק הברך נחשף המפרק הפגוע. בשלב הראשון מסירים את הרקמות הפגועות – שאריות הסחוס והעצם שמיד מתחתיו, משייפים ומכינים את העצם כך שתתאים למשתל הברך המלאכותית.
בשלב השני, באופן דומה להרכבת כתר על שן, מרכיבים משתל מתכתי אחד המצפה צד אחד של המפרק (צד עצם השוק) ומשתל מתכתי נוסף המצפה את הצד השני של המפרק (צד עצם הירך), וביניהם לוחית העשויה מפוליאתילן מוקשח המשמשת כמשטח התנועה של המפרק החדש.
לאחר תפירת החתך הניתוחי מונחת חבישה סופגת מיוחדת למניעת דימום ושמירה על סביבה סטרילית של הפצע הניתוחי. הפעולה הניתוחית אורכת כשעה.
האם עשויים להיות סיבוכים לניתוח?:
כמו בכל ניתוח עשויים להיות גם סיבוכים, אם כי אינם שכיחים. סיבוכים אפשריים כוללים התרופפות של המשתל, זיהומים, כאבים או נוקשות בברך, בעיות בפצע הניתוח.
סיבוכים נדירים ביותר כוללים שברים בעצמות ופגיעה בכלי דם או עצבים.
על מנת למנוע סיבוך של קריש דם בגפה המנותחת, חשוב ביותר לטפל בתרופות מדללות דם בתקופה שלאחר הניתוח.
לשמחתנו, שיעור הסיבוכים הכולל נמוך ביותר (אחוזים בודדים), וברובם המכריע של הסיבוכים ניתן לטפל היטב.
מהו משך החיים הצפוי לברך החדשה?
רובם המכריע של המשתלים יתפקדו היטב וישרתו את המנותח שנים רבות, לרוב עד סוף ימיו.
עדיין, אחוז קטן מן המשתלים יצריך החלפה חוזרת עקב התרופפות, זיהום או חוסר יציבות.
כמובן שניתוח חוזר איננו חוויה נעימה ולכן חשוב להכיר את הסטטיסטיקה. אנו יודעים לדוגמא כי רק 90% מן המשתלים שהושתלו בשנות השמונים שרדו עשר שנים.
לעומת זאת, הסטטיסטיקה מראה כי משתלים מודרנים יותר שהושתלו בשנות ה-2000 שרדו עד היום ב-96-97% מן המקרים.
שימוש בטכניקות ניתוחיות עדכניות תוך שימוש בתכנון ממוחשב ובמשתלים המודרנים והמתקדמים ביותר צפוי להמשיך ולשפר את תוצאות הניתוח ומשך שרידות המשתלים.
החלפה חלקית של הברך:
הברך האנושית בנויה משלושה מדורים.
המדור הפנימי, המדור החיצוני והמדור הקדמי (מדור הפיקה).
כאשר ישנו תהליך של שחיקת סחוס, ברוב המטופלים התהליך פוגע בחלקים שונים של הברך ובמידה ומחליטים על ניתוח החלפה יש לבצע החלפה מלאה של הברך.
אולם, בחלק מן המטופלים הפגיעה ממוקמת במדור אחד של הברך, לרוב המדור הפנימי. במקרים אלו, ולאחר שוידאנו כי הפגיעה אכן ממוקדת, ניתן לבצע ניתוח החלפה חלקית של הברך (Unicondylar knee replacement).
אפשרות זאת בעלת יתרונות רבים. רובו של המפרק נשאר במקומו, כולל הרצועות הצולבות. הניתוח הוא קטן יותר, ההחלמה קלה ומהירה יותר ואנו משמרים את מנגנון התנועה הטבעי של המפרק.
ההקפדה על בחירת הפעולה הנכונה לכל מטופל היא חשובה ביותר.
החלפה חלקית של הברך כאשר ישנה סכנה להתפשטות הפגיעה גם לאזורים אחרים של הברך עשויה להצריך בהמשך ניתוח חוזר להחלפה מלאה של הברך. לכן, בדיקה קפדנית, ביצוע צילומי רנטגן בעמידה ובדיקת MRI של הברך חיוניים לפני קבלת ההחלטה על סוג הניתוח.
מפגש אונליין שאלות ותשובות עם מיטב המומחים מחדר הלידה
*מפגש נדחה, נעדכן במועד החדש יולדות יקרות, בשל המצב הביטחוני והדאגה שלכן, נקיים מפגש אונליין שאלות ותשובות עם מיטב המומחים מחדר הלידה. יום חמישי ה 12.10 בשעה 12:00 והכל מבלי לצאת מהממד.12/10/2023 12:00
מרפאת מומחים אגף נשים ויולדות עבור נשות הדרום והמפונות
אגף נשים ויולדות מלווה אתכן במלחמה רופאי ורופאות האגף יתנו מענה לנשים בהריון, בדיקת אולטרסאונד ורפואת נשים דחופה. נשים שלא תקבלנה התחייבות מהקופה, תתקבלנה ללא תשלום, ללא טופס 17 וללא בירוקרטיה. ההגעה למרפאה מותנית ברישום מראש בטלפון 050-4029971 יש לשלוח בהודעת וואטסאפ- שם, תז, סיבת הפנייה ושעה מועדפת ונחזור אלייך עם זימון מסודר16/10/2023 08:00