נזלת אלרגית
מאת ד"ר עמיר טנאי
מנהל היחידה לאימונולוגיה קלינית, אלרגיה ומחלות מפרקים
למה ואיך זה קורה?
נזלת אלרגית היא מחלה שכיחה ביותר, הפוגעת בדרגות חומרה שונות בכ- 10-15% מהאוכלוסיה. היא מופיעה לרוב בגיל הילדות אך עלולה להתפתח בכל גיל. הסיבה למחלה נעוצה במרכיב גנטי שאינו ברור די צרכו. ידוע כי המחלה שכיחה בקרב דורות רבים באותה משפחה, וידוע כי בני משפחות אלו נוטים ללקות במחלות אלרגיות נוספות כגון אסטמה אלרגית ו"אסטמה עורית" ( אטופיק דרמטיטיס).
גורם חשוב נוסף להתפתחות המחלה הוא חשיפה לחמרים שונים דרך האויר, הקרויים אלרגנים. אלו מעוררים בקרב חולי הנזלת האלרגית תגובה חריפה בדרכי הנשימה העליונות ( אף, חיך, גרון ) ובלחמיות העיניים. התוצאה היא: נזלת מימית רבה , עיטוש בצרורות , גרוי ועקצוץ קשים באף בחיך בגרון ובעיניים, וכן סתימת אף ונחירות ליליות. מעבר לסבל היום יומי הכרוני, קימת פגיעה קשה באיכות השינה, ובעקבות זאת עייפות כרונית וקשיי ריכוז ולמידה אצל ילדים ומבוגרים כאחד. המנגנון האחראי לתופעה טמון במערכת החיסון : כאשר אלרגנים סביבתיים (קרדית אבק הבית , נבגי עבשים, פרוות בע"ח) או אלרגנים עונתיים (אבקות הפריחה של דשאים, דגניים עשבים או עצים), באים במגע עם רירית דרכי הנשימה או לחמיות העין, מתחילה שרשרת של תגובות במערכת החיסון: נוגדנים ייחודיים לאלרגנים אלו מזהים את האלרגנים וזיהוי זה מאתחל שורה של אירועים שגוררים הפרשת חומרים כמו היסטמין ודומיו מתוך תאים הקרויים "תאי פיטם". אלו גורמים לתגובה חריפה דלקתית שביטוייה השונים מחוללים את סימני המחלה שהוזכרו לעיל. חלק מהחולים סובלים סבל על פני כל השנה בהיותם אלרגים לקרדית האבק, המצויה בסביבתם משך כל השנה. יש הסובלים רק במשך עונה מסוימת בה פורחים הצמחים להם הם רגישים. חולים אלו לוקים ב-"קדחת השחת". אחרים הרגישים הן לאבק בית והן לאבקות הפריחה יסבלו כל השנה
ומצבם יוחמר בעונות הפריחה.
איך מאבחנים?
הרופאים העוסקים במחלה זו קרויים אלרגולוגים, ואליהם רצוי לפנות עם הופעת סימפטומים אלו. האלרגולוג יודע לחקור באפן מדעי את אופי הסבל ועל כן בכוחו לקשר בין חשיפות לאלרגנים ביתיים-ספציפיים, או אזוריים ועונתיים לבין אופי התסמינים ותלונות החולה, במטרה לאשש או לשלול חשד שאכן מדובר בנזלת אלרגית.
האלרגולוג מבצע תבחיני עור לחולים ובעזרתם קובע באפן מדויק מהו/מהם האלרגן/נים להם רגיש החולה. תבחיני העור מתבצעים באפן הבא: על עור האמה או הגב מושמות טיפות של תמציות האלרגנים השונים ובעור שתחתיהן מבוצעת שריטה שטחית שכמעט ואינה מורגשת. תגובה חיובית המלמדת על רגישות לחומר, מתבטאת בנפיחות מקומית דמוית עקיצת יתוש. קוטר התגובה עומד ביחס ישיר לעצמת הרגישות – נתון המאפשר לאלרגולוג להעריך נכונה את באם האלרגן האלרגן זה או אחר אחראי לתופעות האלרגיות.
במקרים מסוימים ניתן לבצע בדיקה של רגישות לאלרגנים באמצעות בדיקת דם, אך השיטה של תבחיני עור מועדפת, שכן היא משקפת תהליך הקרוב לתהליך המחלה עצמו בהיותה מתרחשת אף היא בגוף עצמו. מומלץ כי כל אדם מבוגר או ילד הסובל מנזלת כרונית יופנה לאלרגולוג ע"מ לברר את הבעיה ולקבל טיפול הולם.
איך מטפלים?
הטיפול מתבצע ע"פ שלשה מישורים:
-
פיקוח סביבתי: ראה פרוט בשאלה הבאה.
-
טיפול תרופתי: הטיפול (הטעון מרשם רופא), מורכב מהזלפה של תרסיסים לחלל האף באמצעות משאף על בסיס יומי (חשוב להקפיד במיוחד בעונות בהן ריכוז האלרגנים באויר גבוה). ההזלפה מצמצמת באפן משמעותי את המרכיב הדלקתי של הנזלת האלרגית המתרחשת בריריות. טבליות או סירופ אנטיהיסטמינים הבולמים את פעולתם של ההיסטמינים המופרשים ביתר בתהליך האלרגי מהווים טיפול משלים. הטיפול באנטיהיסטמינים איננו חלופה להזלפה האפית משום שהוא תוקף באפן ישיר את התהליך החולני אלא רק מפחית את עצמת הסימפטומים. ישנם גם אנטיהיסטמינים שניתנים בהזלפה אפית או עינית.
-
חיסון ספציפי:לחולים הממשיכים לסבול מסימפטומים של נזלת אלרגית, למרות פיקוח סביבתי וטיפול תרופתי, מוצע טיפול בחיסון ספציפי. טיפול זה, הניתן אך ורק ע"י אלרגולוגים מומחים, ואך ורק תחת השגחה מקצועית, נעשה על ידי הזרקה תת-עוריות של תמציות מהולות ביותר של האלרגן/נים להם רגיש החולה. זריקות אלו ניתנות תחילה על בסיס שבועי כשכמות האלרגן עולה באופן הדרגתי ומבוקר. תוך מספר חדשים מושגת מנת אחזקה המגינה בפני תופעות המחלה ומפחית באופן משמעותי את פעילותה. ההטבה היא תולדה של שינוי באופי התגובה של מערכת החיסון לאלרגן: מפנה מתגובה אלרגית לתגובה "נורמלית" שאינה מלווה באותן תופעות אלרגיות הגורמות לסבל. עם הזמן ניתן לרווח בהדרגה את תדירות הזריקות מ-אחת בשבוע ל- אחת בחודש. טיפול זה המביא להקלה ניכרת בסימפטומים, להפחתה משמעותית בצריכת תרופות ומחוללת שיפור משמעותי באיכות החיים.
איך אפשר למנוע?
נזלת אלרגית נוצרת משילוב של גורמים גנטיים וגורמים סביבתיים. איננו יכולים להשפיע על הגורמים הגנטיים אך בהחלט ניתן להשפיע על הסביבה, בעיקר ע"י הפחתה של ריכוז האלרגנים הסביבתיים.
פיקוח סביבתי: הרחקת האלרגן מסביבת החולה. כאשר מדובר בחיות מחמד או משק הענין ( למעט ההיבט הרגשי ) קל יחסית . נוצות כמו פוך בכריות או בשמיכות חורף ניתן להחליף במילוי סינטטי. פטריות עובש במקומות לחים ניתן ליבש . אבק הבית מהווה אתגר גדול יותר. יש לנקוט בשורה של פעולות בבית ובמיוחד בחדרי השינה על מנת להפחית את כמות האבק והקרדיות השוכנות בתוכו. הפעולות כוללות אוורור החדר, שאיבה תכופה של המזרן, וכיבוס תכוף של כלי מיטה והשמיכות, עטיפתם בכיסויי בד מיוחדים שלא מאפשרים חדירה ויציאה של הקרדיות ובכך יוצרים חיץ בינן לבין פתחי הנשימה וריסוס בקוטלי קרדיות. כמו כן חשוב להימנע מהחזקת שטיחים, וילונות, ספרים, צרכי לימוד וצעצועים שעירים, קולטי וכולאי אבק, בחדרי השינה.
אנשים הרגישים לאבקות הפריחה, יחושו טוב יותר אם ישהו בזמן עונות הפריחה הידועות מראש בחדרים ממוזגים וימנעו משהיה באזורים כפריים, עתירי צמחיה פורחת. בנוסף לפיקוח הסביבתי יש ליטול טיפול תרופתי.
אילו אלטרנטיבות קיימות לטיפול התרופתי?
למעשה אין אלטרנטיבות לטיפול המוצע. הגישה הטיפולית משלבת שינויי אורח חיים (פיקוח סביבתי), התחקות אחר אורחות הטבע ( התחשבות בעונות השנה) וטיפול תרופתי מושכל, המושתת על הבנה מדעית של מנגנוני פעילות המחלה מחד ושל מנגנוני פעילות התרופות מאידך.
האם התרופות בסל?
כל התרופות מצויות בסל התרופות ומחירן שווה לכל נפש.
מה אסור לעשות על מנת שהמחלה לא תוחמר?
עפ"י עקרונות הטיפול המושתתים על הבנת מנגנוני הנזלת האלרגית יש להקפיד על פיקוח סביבתי הולם והמנעות מאלרגנים ברי הרחקה ( בע"ח להם קיימת רגישות , נוצות ). בנוסף, יש להיצמד לתכנית הטיפול התרופתית או החיסונית המוצעת ע"י הרופא המומחה.
האם זה מדבק?
נזלת אלרגית אינה מחלה מדבקת. זאת בשונה מנזלת זיהומית, השכיחה בחדשי הסתיו והחורף ומלווה לרוב בסימפטומים של שפעת ( כאבי גרון, שיעול, חום, כאבי שרירים וכיו"ב ) השפעת להבדיל מנזלת אלרגית היא מחלה ויראלית מדבקת.
שלום רב, נשמח אם תוכל/י לקחת חלק במחקר העוסק בהתנהגויות בתקופת הקורונה ע"י מילוי שאלון קצר. במידה והינך מסכים/ה אנא לחץ/י כאן
ביה"ח וולפסון מעניק שירות של עמדת השאלה לכיסאות גלגלים בכניסה לחדר המיון
בוט הקורונה של וולפסון
בוולפסון ערוכים לטיפול בקורונה, בוט הבריאות של מיקרוסופט יסייע למענה ראשוני ולבדיקה מהירה של סימפטומים לקורונה. מוזמנים לנסות
תפילת שחרית מתקיימת מידי בוקר בשעה 7:30
תפילות מתקיימות מידי יום בבית הכנסת של המרכז הרפואי: 7:30 - תפילת שחרית (מתחילים ב 'הודו'). תפילת מנחה: 13:20
ד"ר רפאל לוטן מונה למרצה קליני בכיר באונ' תל אביב
ברכות חמות לד"ר רפאל לוטן שלנו, מנהל מחלקת האורתופדיה במרכז רפואי וולפסון, על מינויו למרצה קליני בכיר בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב.
ניתוח אורתופדי ראשון מסוגו באמצעות טכנולוגיה חדשנית אצלנו בוולפסון.
פרופ' דרור לקשטיין, מומחה בכירורגיה אורתופדית ממרכז רפואי וולפסון, התראיין לתכנית הרדיו לגדעון רייכר ברדיו 103FM והסביר על הניתוח החדשני להחלפת ברכיים ומפרקים שמתבצע אצלנו בעבור טופס 17 רגיל לטובת הציבור.
דרושות אחיות לביה"ח החדש לילדים
לקראת הפתיחה המתקרבת של בית חולים החדש לילדים, מהמתקדמים בארץ, הנבנה בסטנדרטים הגבוהים והחדשניים ביותר,היחידה לטיפול נמרץ ילדים גדלה. היכנסו!
'וולפסון': סיוע מיוחד למטופלים בהתמודדות מול ביטוח לאומי
"מחלקה ראשונה" – כך נקרא פרויקט ראשון וייחודי מסוגו שמונהג החל מהשבוע במרכז הרפואי וולפסון בחולון ועיקרו: סיוע חינם למאושפזים בהגשת תביעות לקיצבאות נכות מהמוסד לביטוח לאומי.
ד"ר אלעד ברבר זכה בפרס "המחקר המצטיין" בכנס של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה
ד"ר אלעד ברבר, מתמחה באגף נשים ויולדות אצלנו, זכה השבוע, ביום שלישי, בפרס "המחקר המצטיין" בכנס של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה על עבודתו בנושא ״גורמים המנבאים לידה מוקדמת בהריונות עם צוואר מקוצר". ברכות חמות לד״ר ברבר על ההישג המרשים. בהזדמנות זו נאחל לו לימודים קלים לבחינת שלב א’ אליה ניגש בקרוב...
מנהלת וולפסון, ד"ר ענת אנגל: "לא רק שנישאר עצמאיים, נהפוך לבית חולים מוביל"
אנגל בנתה קריירה מטאורית ועשירה עד שמונתה לאחרונה למנהלת החדשה של בית החולים וולפסון. בראיון ראשון ובלעדי לכלכליסט, מציגה תפיסה ניהולית מגובשת, מתווה אסטרטגיה שתוציא את בית החולים מהגירעונות
זוג הרופאים מ'וולפסון' טיפלו במשך שנה ב-1,500 איש במדינת פלאו
ד"ר יהודית שור, רופאת עיניים, ובעלה ד"ר לואיס שור, כירורג אורתופדי, ארזו את ילדיהם ויצאו לשנת שליחות מטעם המדינה באי פלאו באוקיינוס השקט. במהלך השנה הזו הם טיפלו ב-1,500 חולים ואפילו הצילו את רגלו של השחיין הלאומי של פלאו שאמור לייצג את המדינה הקטנה באולימפיאדה הבאה. עכשיו כשהם חזרה בישראל הם אומרים: "נשמור על קשר ונמשיך לסייע מרחוק"
חדרי ניתוח לב וזכוכיות צבעוניות: כך ייראה בית החולים לילדים בוולפסון
בימים אלה מוקם בניין הילדים החדש במרכז הרפואי וולפסון. בווולפסון מתכוונים גם להקים אזור אשפוז ממוגן לשעת חירום לכל המאושפזים בבניין הילדים.
סיוע מיוחד למטופלים בהתמודדות מול ביטוח לאומי
במרכז מיוחד שנחנך השבוע בשם "מחלקה ראשונה" מסייעים למטופלים בתביעות של קיצבאות נכות, בתיאום ובמיצוי זכויות מול משרדי הבריאות והביטוח הלאומי. במסגרתו: סיוע חינם למאושפזים בהגשת תביעות לקיצבאות נכות מהמוסד לביטוח לאומי. ידוע כי האזרח הפשוט מתקשה בדרך כלל בטיפול בבעיותיו מול הביטוח הלאומי, משרד הבריאות וגורמי סיוע אחרים של המדינה במידת הצורך, והפרויקט למעשה מסייע ככל הניתן בתחום זה ובחינם. לפרטים:03-5028937
פרס האו"ם הוענק ל"הצל לבו של ילד"
עמותת "הצל לבו של ילד", מהמרכז הרפואי וולפסון, הצילה את חייהם של למעלה מ-4,700 ילדים מ-57 מדינות .
בואו להתנדב ביחידת "סגולה"!
יחידת "סגולה" במרכז הרפואי 'וולפסון' עוסקת במיצוי זכויות למאושפזים מעל גיל הפנסיה ע"י מערך מתנדבים. אנו מזמינם אתכם לבוא ולהתנדב. לפרטים נוספים ולהתנדבות ניתן לפנות בטלפון: 035028050 או בדוא"ל:itayst@wmc.gov.il
דרושים מתנדבים לניסוי רפואי בתחום האונקלוגיה
כל הפרטים כאן! לפרטים והרשמה יש ליצור קשר בטלפון: 03-5028813
דלקת בדרכי השתן בילדים ובתינוקות
מנהלת מרפאת נפרולוגית ילדים בוולפסון, ד"ר מיטל קידר, במדריך מקיף על דלקת בדרכי השתן אצל תינוקות וילדים. על מניעה, אבחון ודרכי טיפול על מנת להפחית את הסיכון לנזק כלייתי קבוע.
ד"ר מרדכי שמעונוב, מנהל המחלקה כירורגיה א' ,מסביר מהו ניתוח בריאטרי, תנאי סף אליו ודרכי החלמה.
"לא מדובר בפתרון קסם. המטופל יתקבל לניתוח שכזה רק לאחר שניסה להתמודד עם משקלו בכל הדרכים המקובלות"
קמפיין 'וולפסון' נגד אלימות סוקר במספר אמצעי תקשורת.
הצוותים הרפואיים והסיעודיים בבתי החולים שיתפו ברשתות החברתיות צילומי מחאה והזדהות
מחקר במחלקת ריאות בוולפסון: טיפול ייעודי לחולי COPD מביא לצמצום שיעור האשפוזים החוזרים
ניתן לצמצם באופן דרסטי את שיעור האשפוזים החוזרים של חולי COPD
נס בוולפסון: הרופא הורה לאישה להפיל כי 'התינוק מת', ואז אירע הבלתי ייאמן
אישה בהריון שהגיעה לבדיקה שגרתית בשבוע ה-29, התבשרה כי עליה לעבור הפלה היות ולולד שברחמה אין דופק ו"ככל הנראה הוא מת".
ד"ר אנגל ברשימת 50 המשפיעות של פורבס
ריאיון עם ד"ר ענת אנגל, מנכ"לית המרכז הרפואי וולפסון, אשר נבחרה השנה להופיע ברשימה.
חיסוני ילדים: מה אומר הדוקטור?
ד"ר דיאנה טשר, מומחית ברפואת ילדים ובמחלות זיהומיות בילדים, בתשובה ל-10 טענות הנגד הנפוצות – גזרו ושמרו!
בדיקת דם או מי שפיר: במה לבחור ומתי?
רגע לפני שאתן מקבלות החלטה במה לבחור, פרופ' יוסי שלו, רופא בכיר ביחידת אולטרסאונד נשים בוולפסון, עושה לכן סדר
ד"ר גילה מאירסון, מנהלת מיון ילדים: "יש ילדים והורים שפשוט לא לומדים מטעויות"
"האופניים החשמליים העלו את רמת הפגיעות אצל ילדים", אומרת ד"ר גילה מאירסון, מנהלת חדר מיון ילדים בבית החולים וולפסון. לדבריה, חודשי הקיץ ותחילתו של החופש הגדול מועדים לפורענות ומביאים איתם גל מקרי חבלה בילדים.
*קול קורא לתערוכה "אמנות וריח"* מחלקת א.א.ג. במרכז הרפואי וולפסון בחולון עוסקת בחוש הריח, בהיבטים הרפואיים, המחקריים והתרבותיים.
אמנים בתחום האמנות הפלסטית החזותית מוזמנים להציע עבודות המשתמשות במדיום הריח, במישרין או בעקיפין. מדובר בתחום חדש. מטרת היוזמה לפתוח בדיון, להציג רעיונות ולקדם פעילויות רב-תחומיות. מועד התערוכה ומיקומה יקבעו בהתאם להצעות שיתקבלו. מועד אחרון להגשה 31.7.19. נא לשלוח לפרופ' יהודה רוט orl@wmc.gov.il
ד"ר אנגל מנכ"לית 'וולפסון': ממליצה לטפל בנושא השחיקה של הצוותים הרפואיים ולהוסיף תקנים"
ד"ר אנגל: "אני ממליצה לטפל בנושא השחיקה של הצוותים הרפואיים ולהוסיף תקנים, כדי למנוע את המצב אליו הגיע הדור הצעיר. בנוסף, צריך ליצור מודל תשלום אחר של קופות החולים לבתי החולים עבור ימי אשפוז של מטופלים".
Israeli non-profit Save a Child’s Heart wins UN award
The humanitarian aid organization first Israeli NGO to win the United Nation’s ‘Population Award’, for its work providing free heart surgeries to children in need all over the world.
מתנה לחג: התינוקות הראשונים של תשע"ט
עשרות תינוקות נולדו בבתי החולים ברחבי הארץ בשעות הראשונות של השנה החדשה. גלי כהן אלון (36) ובעלה טל ילדו, עם תחילת שנת תשע"ט, את התינוקת גפן - בת שלישית במשקל 2,948 ק"ג - אחות לשקד ונוגה בבית החולים וולפסון בחולון
פרופ' חוליו וינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת מתראיין אצל מנחם הורוביץ בעניין מחקר בנושא שומן
פרופ' חוליו וינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת בבית החולים וולפסון, משוחח על ניסוי בעכברים שנעשה בדנמרק בנושא שומן טוב ורע והשמנה. גנטיקה.
כוננות חורף בוולפסון
חברי הנהלת המרכז הרפואי התכנסו כדי להתחסן נגד שפעת, כחלק מקמפיין לעידד הטיפול.
הטיפול יציל את מי שאלרגי לבוטנים?
אלרגיה לבוטנים היא תופעה רחבה אשר שכיחה מאוד אצל ילדים. פרופ' אילן דלאל, מנהל אגף הילדים בוולפסון, כתב על כך וייעץ מה לא להסיק ממחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" - ומה - לא לעשות בבית!
מאור עיניים
תינוק בן חודשיים הלוקה במחלה נדירה הגיע למיון של "וולפסון" במצב של עיוורון מוחלט ואז קרה הבלתי יאמן ...
מרכז לימוד ע"ש אלי בארי ז"ל יוקם במרכז הרפואי 'וולפסון'
עמותת הידידים של המרכז הרפואי 'וולפסון', ביחד עם הנהלת בית החולים, ערכה השבוע ערב לזכרו של אלי בארי ז"ל, אשר כיהן כיו"ר עמותת הידידים של המרכז הרפואי וכיו"ר 'אגמון' – גמלאי המוסד למודיעין. אלי בארי ז"ל פעל רבות לקידום המרכז הרפואי מתוך תחושת שליחות, בהתמדה ובנחישות. לזכרו יוקם מרכז לימוד ב'וולפסון'
וולפסון נגד האלימות- 45 מאבטחים, לחצני מצוקה ומצלמות
ניר כץ, קצין ביטחון ראשי בבית החולים, מגלה: "יש הרבה מקרי אלימות מדי יום שהציבור אינו יודע עליהם". "כוח האבטחה בוולפסון מורכב מאנשים שמיומנים לטפל במקרי אלימות במסגרת בית החולים".
חולקו פרסי "העובד המצטיין" במרכז הרפואי
בטקס שנערך בפעם ה-6 ברציפות, חולקו פרסים ע"ש פרופ' יחזקאל קישון, מייסדו של מכון הלב ב-'וולפסון'. העובדים המצטיינים שזכו בכבוד: ד"ר חוסיין אבו-ודס, רופא בכיר בחדר המיון; חסן גוטי, סגן רכז אלונקאים; אליונורה קורייב, אחות ממחלקה פנימית ד'; דורה חביביאן, אחות ביחידה לטיפול נמרץ לב; ומורן כוכב, מזכירתה של סגנית מנהלת המרכז הרפואי
שיתוף פעולה עם המשרד לאזרחים ותיקים
בחודש אוקטובר הקרוב יצוין "חודש הקשיש", ולרגל המאורע תוקם "דירה בטוחה לדוגמא" בחצר המרכז הרפואי 'וולפסון'
כנס בנושא מיאלומה
ביום שלישי הקרוב (15 באוקטובר) בשעה 16:00 יתקיים במרכז הרפואי 'וולפסון' כנס בשיתוף אמ"ן - עמותת חולים במחלת המיאלומה - שיעסוק במחלה, בדרכי טיפול עכשוויים ועתידיים, ובעוד מגוון נושאים. הכניסה חופשית, הקהל הרחב מוזמן
MRI בדרך ל"וולפסון"
משרד הבריאות יעניק למרכז הרפואי 'וולפסון' 3 מיליון שקלים לצורך רכישת מכשיר MRI
'וולפסון' משיק אתר חדש!
המרכז הרפואי גאה להציג אתר מעודכן, נוח ואסתטי לשימושכם. באתר תוכלו למצוא מידע עדכני על המחלקות והצוותים, לבדוק את זמני הפעילות של המרפאות השונות ולאתר דרכי התקשרות, לצורך התייעצויות או זימון תורים