Datscan

מיפוי מוח חדשני לאבחון מחלת פרקינסון (DATSCAN)

מחלת פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח, הנגרמת עקב פגיעה במנגנון בקרת התנועה שמצוי במוח.  הרס הדרגתי של אזור במוח, הנקרא SUBSTANTIA NIGRA, הוא הסיבה לסימפטומים שמופיעים במחלה.

 

אזור זה שולח מסרים לגרעיני הבסיס המצויים במרכז המוח, באמצעות הפרשת חומר בקצות העצבים, הנקרא דופמין.


 

שכיחות המחלה באוכלוסיה גבוהה יחסית, ובהערכה לא-רשמית חיים כיום בארץ בין 10,000 ל-15,000 חולי פרקינסון, כאשר מדי שנה מתגלים מאות מקרים חדשים.

אצל מרבית החולים המחלה מופיעה בסביבות גיל 60, אולם היא יכולה להופיע גם בגיל צעיר בהרבה. במחלה זו נגרמות הפרעות תנועה טיפוסיות, הכוללות איטיות ונוקשות של תנועת השרירים, רעד בלתי רצוני במנוחה והפרעות בשווי המשקל. בשלבים המאוחרים, תיתכן גם התפתחות דמנציה.

אבחון מדויק של המחלה חשוב ביותר לקביעת הטיפול התרופתי והפרוגנוזה (סיכויי ההחלמה) של החולים. חולים עם תופעות הנראות כאורתופדיות בלבד, עלולים להתגלות כחולי פרקינסון, והם זקוקים לטיפול תרופתי שונה לחלוטין. מצד שני, חולה המטופל בתרופות פסיכיאטריות, לדוגמא, עלול לפתח תופעות המחקות מחלת פרקינסון, ולקבל תרופות שאינן מתאימות לו.  על כן, אבחנה מדויקת חשובה בעיקר בתחילת המחלה, עקב סימפטומים לא אופיניים, כגון דיכאון, הפרעות שינה והפרעות בחוש הריח, היכולים לגרום קשיים באבחנה.

 

עד כה היה קושי רב לאבחן חלק מהחולים בעזרת בדיקות קליניות בלבד. לאחרונה פותחה שיטת הדמיה ברפואה גרעינית היכולה לגלות, בדרגת דיוק גבוהה ביותר, אם מדובר במחלת פרקינסון או לא. מיפוי מוח מיוחד הקרוי DATSCAN מאפשר אבחנה מהירה, והוא כבר מצוי בשימוש במספר מרכזים גדולים בעולם. חשיבות המיפוי גדולה בעיקר לאחר האבחון הראשוני של המחלה ולפני התחלת הטיפול התרופתי, אך גם כאשר אין תגובה נאותה לטיפול.

 

במכון לרפואה גרעינית במרכז הרפואי 'וולפסון', בניהולו של פרופ' מוטי לורברבוים, קיים הניסיון הגדול ביותר בארץ במיפוי זה, שעזר לאבחן מספר רב של חולים עד כה. לצורך המיפוי משתמשים בחומר מיוחד המיובא מחו"ל, ובמצלמה גרעינית מיוחדת. הבדיקה אינה כרוכה בכאב או באי נעימות, והתוצאות ניתנות למחרת הבדיקה. החומר מוזרק לנבדק בבוקר הבדיקה (אין צורך בצום וניתן להמשיך בנטילת תרופות כרגיל). ולאחר 3 עד 4 שעות מבוצעת סריקה של המוח, הנמשכת כחצי שעה, ולאחריה משוחרר הנבדק לביתו.

תגובות
מס. התגובהתוכן התגובה
1. מאור אברהם (9/10/2019 07:00:20)
עבור לתוכן העמוד